Putin: Svet doživljava dramatične promene, dolazi pravedniji svetski poredak

Govoreći o izraelsko-palestinskom sukobu, Putin je opisao situaciju u Pojasu Gaze kao humanitarnu katastrofu

04.12.2023. 17:42
  • Podeli:
putin Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Tanjug-6537ade13b4c7.webp Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da svet doživljava dramatične promene, te da unipolarni sistem zamenjuje pravedniji svetski poredak.

"Svet je u stanju turbulencije i doživljava dramatične promene. Glavni trend je da se nekadašnji unipolarni sistem zamenjuje novim, pravednijim i multipolarnim svetskim poretkom", rekao je Putin na konferenciji za medije, nakon što je primio akreditive novih ambasadora u toj zemlji, prenosi TASS.

Naveo je da će Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da doprinosi rešavanju gorućih regionalnih i globalnih problema.

"Uporno branimo formiranje pravičnog sistema međunarodnih ekonomskih odnosa bez nelojalne konkurencije, jednostranih sankcija i politički motivisanih ograničenja", poručio je ruski predsednik.

Govoreći o izraelsko-palestinskom sukobu, Putin je opisao situaciju u Pojasu Gaze kao humanitarnu katastrofu.

"Usled dugotrajne palestinsko-izraelske konfrontacije, ova tragična situacija je postala prava humanitarna katastrofa", rekao je predsednik Rusije.

Putin se dotakao odnosa Rusije i Nemačke, rekavši da su dve zemlje razvijale korisnu saradnju više od pola veka koja je donela korist i Berlinu i Moskvi.

"Ona je donela korist obema državama, a možda i ne samo nama, već celom evropskom kontinentu. Štaviše, energetika je oduvek bila privlačna za bilateralnu saradnju. Naša zemlja je decenijama pouzdano snabdevala Nemačku ekološki prihvatljivim gasnim gorivom, naftom i drugim energentima. Ova saradnja je bukvalno narušena, između ostalog i sabotažama na Severnom toku", rekao je ruski predsednik.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, Putin se nada poboljšanju odnosa sa zvaničnim Londonom.

"Trenutna situacija u dijalogu sa Londonom je opštepoznata. Nadajmo se da će se situacija ipak promeniti na bolje u korist naše dve zemlje i naših naroda", poručio je predsednik Rusije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()