'Rad, rad i samo rad': Gabrijel Atal održao prvi sastanak kabineta

Iz Jelisejske palate su istakli da će Makron sledeće nedelje održati govor u kojem će predstaviti svoje prioritete za predstojeću godinu, pre nego što Atal bude održao svoj prvi govor pred francuskim parlametnom

12.01.2024. 14:20
  • Podeli:
gabrijel atal profimedia-0835200694-659d2f17e234b.webp Foto: Profimedia

Novi francuski premijer Gabrijel Atal održao je danas prvi sastanak kabineta uz moto "rad, rad i samo rad", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Atal, koji je najmlađi premijer u istoriji Francuske i prvi javno deklarisani homoseksualac na toj funkciji, predvodi relativno mali kabinet od 14 ministara, prenosi AP.

Vladu će u narednih 10-ak dana pojačati dodatni mlađi ministri, odnosno državni sekretari, naveli su iz kabineta francuskog predsednika, dodavši da će Atalova manja vlada biti efikasnija.

Francuski kabineti obično imaju između 30 i 40 članova, uključujući državne sekretare.

Predsedništvo Francuske saopštilo je da vlada promenom ministara nastoji da se "podmladi", sa svežim licima koja će se pridružiti iskusnim ministrima koji će ostati na funkcijama.

Stefan Sežurne (38), koji je juče postao najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Francuske, poručio je prilikom preuzimanja funkcije da će slediti politiku predsednika Emanuela Makrona koja podrazumeva "nezavisnu Francusku u moćnoj Evropi, sposobnu da se njen glas čuje u novom multilateralnom svetu".

Sežurne je ujedno i bivši Atalov partner sa kojim je živeo u istopolnoj zajednici.

Najmlađa ministarka je Mari Lebek (33) koja je zadužena za saradnju sa parlamentom.

Iz Jelisejske palate su istakli da će Makron sledeće nedelje održati govor u kojem će predstaviti svoje prioritete za predstojeću godinu, pre nego što Atal bude održao svoj prvi govor pred francuskim parlametnom.

U skladu sa političkim sistemom Francuske, premijer kojeg imenuje predsednik, odgovoran je parlamentu i zadužen je za sprovođenje unutrašnje politike, posebno u oblasti ekonomije.

Predsednik ima značajna ovlašćenja u oblasti spoljne politike i evropskih poslova, a pored toga je i vrhovni komandant oružanih snaga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()