Rasplamsava se na Kavkazu: U granatiranju jermensko-azerbejdžanske granice 49 mrtvih

Tokom noći izbio je oružani sukob na jermensko-azerbedžanskoj granici, obe strane optužuju jedna drugu

13.09.2022. 12:05
  • Podeli:
nagorno-karabah jermenija azerbejdžan profimedia.jpg Foto: Profimedia

U granatiranju na jermensko-azerbejdžanskoj granici poginulo je 49 ljudi, prenele su RIA novosti izjavu jermenskog premijera Nikole Pašinjana, koji je, obraćajući se jermenskom parlamentu, rekao i da ovaj broj poginulih nije konačan.

Nema mira oko Nagorno-Karabaha

Pašinjan tvrdi da Azerbejdžanci grantiraju jermensku teritoriju pomoću bespilotnih letelica i artiljerije dok Azerbejdžanci tvrde da je na njh pucala jermenska vojska. Obe strane su prijavile žrtve.

U međuvremenu je u 9.00 časova po lokalnom vremenu dogovoren prekid vatre, a turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu pozvao je, nakon razgovora sa azerbejdžanskim kontrapartnerom Džehjhunom Bajramovim, jermensu stranu na prekid vatre i fokusiranje na pregovore.

Pašinjan je u svojoj diplomatskoj inicijativi obavio razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koga je obavestio o eskalaciji tenzija na jermensko-azerbejdžanskoj granici te da je Azerbejdžan odgovoran za nove sukobe oko Nagorno-Karabaha, saopštila je jermenska vlada.

U razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim je takođe danas imao konsultacije, Pašinjan je Putinu, kako saopštava jermenska vlada, rekao da je agresija Azerbejdžana neprihvatljiva i da zahteva adekvatan odgovor međunarodne zajednice. Pašinjan i Putin su se saglasili da ostanu u operativnom kontaktu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je pozvao na prekid neprijateljstava.

Tri decenije nemira i poginulih

Sukob oko Nagorno-Karabaha dug je više od tri decenije. Krajem osamdesetih godina prošlog veka jermenska vojska zauzela je područje u blizini Nagorno-Karabaha u kom živi većinski jermensko stanovništvo ali koje teritorajlno pripada Azerbejdžanu.

Azerbejdžan je nakon višedecenijskog sukoba te teritorije povratio 2020. godine nakon čega je sklopljenom primirje. Potpisivanju primirja je tada posredovala Rusija, a hiljade stanovnika se vratilo svojim kućama.

Zvanična Moskva danas je pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva i poštuju sporazum o prekidu vatre.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()