Rat Rusije protiv Ukrajine ušao u kritičnu fazu

Ukrajinska vojska pokrenula je kontranapad protiv ruskih snaga i ponovo zauzela još naselja u regiji Harkov

17.09.2022. 16:09
  • Podeli:
ukrajina_rat_kriitčno_anadolija.jpg Foto: Anadolija

Ruske snage su se 1. marta približavale glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, zauzele južni grad Herson, kao i ostale obližnje, uključujući Irpin i Buču. 

Takođe su preuzeli kontrolu nad Černobiljom na severu Ukrajine, dok je Černihiv takođe bio napadnut. Opkoljeni su i istočni gradovi Harkov, Sumi i Mariupolj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mariupolj, na ukrajinskoj obali Azovskog mora, je u maju pao pod kontrolu Rusa.

Do 15. juna ukrajinska vojska je ponovo zauzela regione oko Kijeva i Sumija te okolna mesta na severu.

Ruske snage su uglavnom bile raspoređene u oblastima Harkova i Hersona.

Ukrajina je 29. avgusta pokrenula kontranapad da oslobodi Herson i ponovo zauzela sela u regionu. U septembru, ukrajinska vojska je pokrenula kontranapade kako bi povratila Harkov, drugi po veličini grad u zemlji.

Pored većih gradova kao što su Izium, Balaklija i Kupjansk, administracija u Kijevu vratila je kontrolu nad više od 300 naselja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegove snage ovog meseca ponovo zauzele 6.000 kilometara kvadratnih teritorije, pozivajući Zapad da uvede dodatne sankcije Moskvi i ubrza isporuku naoružanja.​​​​​

U međuvremenu, Rusija trenutno pod svojom kontrolom drži regiju Donbas, obalu Azovskog mora i Herson.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()