Ratovi i krize na "meniju": Blinken i Borelj se sastali u Vašingtonu

Dvojica lidera govorili su i o naporima za dostizanje ''pravednog i trajnog mira''

13.03.2024. 20:45
  • Podeli:
entoni blinken, žozep borelj, 13 mart 2024 - profimedia-65f1f388d4aa4.webp Foto: Profimedia

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sastao se danas u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i sa njim razgovarao o daljem jačanju parterstva između EU i SAD.

Pored toga, oni su razgovarali  i o situaciji na Bliskom istoku, Ukrajini, Haitiju i Venecueli, kao i o zajedničkim spoljnim i bezbednosnim prioritetima, saopšteno je na sajtu Evropske unije. Borelj je istakao potrebu za većom podrškom Ukrajini, i pohvalio SAD za slanje dodatne vojne pomoći Kijevu.

''Pobeda Ukrajine počiva na snazi naše transatlantske veze'', rekao je Borelj.

Dvojica lidera govorili su i o naporima za dostizanje ''pravednog i trajnog mira'', uključujući globalne inicijative kao što je ''ukrajinska formula mira''.
Borelj je podsetio da je EU do sada Ukrajini isporučila ukupno 138 milijardi evra vojne pomoći.

Borelj i Blinken govorili su i o situaciji u Pojasu Gaze, pri čemu je Borelj istakao na hitnu potrebu nesmetanog pristupa humanitarne pomoći, pre svega kopnenim putem.

Lideri su se složili o potrebi dostizanja trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()