Razoran zemljotres u Maroku: Poginulo najmanje 632 ljudi, povređeno više od 300

Zemljotres je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, i na udaljenosti od 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

09.09.2023. 09:28
  • Podeli:
maroko zemljotres-64fc099b10b1a.webp Foto: Anadolija

Snažan zemljotres pogodio je marokanske planine Visoki Atlas usmrtivši najmanje 632 ljudi, dok je 329 povređeno, saopštila je marokanska državna televizija Al Aula, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Uništeno je dosta zgrada, a stanovništvo je u panici napuštalo kuće. Saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje.

Zemljotres je bio jačine 6,8 po Rihteru koji je pogodio Maroko, saopštio je Geološki zavod SAD. Geofizički centar Maroka saopštio je da je zemljotres bio jačine 7,2 stepena sa epicentrom u oblasti Igil u Visokom atlasu.

Zemljotres je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, i na udaljenosti od 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihteru koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugalu i Alžiru.

 Druga mogućnost po njemu, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi CNN.

Marokansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je broj poginulih preliminaran i da je 329 osoba povređeno. Većina smrtnih slučajeva registrovana je u planinskim predelima do kojih je bilo teško doći.

Stanovnici Marakeša, najbližeg velikog grada epicentru, rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, koji je pod zaštitom Uneska, a lokalna televizija je prikazala slike srušene minarete džamije sa ruševinama koje leže na smrskanim automobilima.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()