Riši Sunak novi premijer Velike Britanije

Prvi čovek na čelu britanske vlade azijskog porekla, koji je ovoga letos na izborima za šefa Konzervativne partije izgibio od Liz Tras, kaže da želi da 'popravi ekonomiju, ujedini stranku i učini nešto za zemlju'

24.10.2022. 16:07
  • Podeli:
Rishi_Sunak_foto_Reuters-1666617439365.webp Foto: Reuters

Predsednik Komiteta 1922, parlametarne grupe konzervativnih poslanika u britanskom parlamentu, proglasio je bivšeg britanskog ministra finansija Rišija Sunaka za lidera Konzervativne partije, čime je on postao i novi premijer Velike Britanije, javio je Rojters.

Objavljujući da postoji samo jedna osoba koja ima podršku 100 konzervativnih poslanika, predsednik Komiteta 1922 Grejem Brejdi je potvrdio da će se novi lider torijevaca obratiti poslanicima u 14:30 po lokalnom vremenu, preneo je BBC.

Predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant prethodno se povukla iz trke za lidera torijevaca i podržala Sunaka.

"Uprkos teškim vremenima, potrebno nam je jedinstvo i odlučnost. Izabrali smo novog premijera Velike Britanije. Odluka je istorijska i pokazuje različitosti koje njeguje naša partija. Riši ima moju punu podršku. Ponosna sam na kampanju koju smo vodili", izjavila je ona.

Sunak će postati prvi britanski premijer Velike Britanije azijatskog porekla i stupiće na dužnost u vreme kada se Velika Britanija suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima. Na vest o izboru Sunaka za predsednika vlade britanski mediji se uglavnom slažu da ga čeka težak posao:

"Nismo još čuli nikakve detaljne planove od njega. Preuzima dužnost u izuzetno teškom trenutku za ekonomiju države. Suočiće se i sa političkim pritiscima naročito od strane opozicije, odnosno Laburista koji smatraju da su Velikoj Britaniji neophodni opšti izbori", piše BBC.

Njegova prethodnica Liz Tras podnela je ostavku na mesto šefice vlade Ujedinjenog kraljevstva posle samo 44 dana od preuzimanja funkcije, kao premijerka sa najkraćim mandatom u istoriji te zemlje. Zanimljivo je i to da je ona, takođe, bila i premijer koji je obavljao funkciju u vreme vladavine dva monarha Elizabete Druge i Čarlsa Trećeg.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()