Rumunija: Pozdravljamo Briselski dijalog ali ne priznajemo nezavisnost tzv. Kosova

Izražena je nada da će pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo doneti rezultate, kako bi primena mogla da počne.

01.03.2023. 21:05
  • Podeli:
rumunija_protesti_anadolija 1-1666298501170.webp Foto: Anadolija

Bukurešt je pozdravio spremnost na kompromis koji su pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ali nije priznao jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i taj stav je ostao isti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

"Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji može donijeti trajni mir i stabilnost u regionu", navedeno je u saopštenju.

Izražena je nada da će pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo doneti rezultate, kako bi primena mogla da počne.

"Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i naš stav ostaje isti. Bez prejudiciranja našeg nacionalnog stava o statusu Kosova, Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima", odgovorili su iz rumunskog Ministarstva na upit "Gazete ekspres". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()