Rusi bez milosti prema izdajnicima: Naučnik Aleksandar Kuranov osuđen na sedam godina zatvora

Kuranov je, u vreme hapšenja 2021. godine, bio generalni direktor kompanije iz Sankt Peterburga

18.04.2024. 18:15
  • Podeli:
zatvor hapšenje shutterstock-65fabe708108a.webp Foto: Shutterstock

Ruski naučnik Aleksandar Kuranov (76), koji je radio na hipersoničnim tehnologijama, osuđen je danas pred sudom u Sankt Peterburgu na sedam godina zatvora za izdaju nakon što je optužen za odavanje državne tajne stranim državljanima.   

Sud je saopštio da će Kuranov biti poslat u zatvor visoke bezbednosti i biti kažnjen sa 1.000 dolara. 

Kuranov je optužen da je preneo tajne podatke stranom državljaninu o istraživanju hipersonične tehnologije, prenela je agencija Interfaks.

Kuranov je, u vreme hapšenja 2021. godine, bio generalni direktor kompanije iz Sankt Peterburga koja istražuje hipersonične tehnologije i nadgledao je rad na novoj verziji hipersonične letelice iz sovjetske ere.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je Rusija svetski lider u hipersoničnim projektilima, vrhunskom oružju sposobnom da nosi teret do 10 puta većom brzinom od zvuka.

Ukrajina je u aprilu saopštila da je Rusija koristila pet hipersoničnih raketa "cirkon" u napadima na Kijev od početka godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()