Rusi drže 40 odsto teritorije Bahmuta: Još nije naređeno povlačenje ukrajinske vojske

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika,

05.03.2023. 15:24
  • Podeli:
bahmut reuters-6404921414f93.webp Foto: Reuters

Četrdeset odsto Bahmuta već je pod kontrolom ruske pešadije. Pripadnici grupe Vagner potisnuli su ukrajinske snage u centar grada, a ruske snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Bahmuta, prenosi portal Sputnjik.

Bahmut u ruskom vatrenom okruženju

Ukrajinske snage se nalaze u aktivnom operativnom okruženju, a gotovo sve linije snabdevanja su pod vatrom ruske artilјerije.

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika, međutim zvanični Kijev naredio je povlačenje snage na pozicije u Časnom Jaru i u pravcu Slavjanska, preneli su ruski mediji.

Raščišćavanje Stanice Stupki na severu Bahmuta je u potpunosti završeno, saopštila je Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ovo područje grada je sada u potpunosti pod kontrolom boraca ruske privatne paravojne organizacije Vagner, prenosi TAŠ.

Ruske snage ostvarile su pozicionu prednost u Bahmuti i ojačale svoje pozicije kako bi okružile određene delove grada, navodi se u izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISV).

Ukrajinci razmatraju povlačenje

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Bahmuta kako bi izbegla potpuno opkolјavanje svojih jedinica, ali još nije doneta konačna orluka, potvrđeno je i dokumentu američkog Instituta za proučavanje rata.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu boravio je u retkoj poseti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini. Šojgu je dodelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministar odbrane Rusije je posebnu pažnju posvetio obezbeđivanju svih neophodnih uslova za bezbedno raspoređivanje vojnih kadrova na terenu, organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, a posebno radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, preneo je Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()