Rusi krivi za 'havanski sindrom' od kog boluju američke diplomate?

Moskva oštro odbacuje ovakve tvrdnje, ali istraživanja idu u tom smeru, tvrdi američka strana

01.04.2024. 16:40
  • Podeli:
glavobolja pixabay-647347950688b.webp Foto: Pixabay

 "Havana sindrom", koji uključuje simptome glavobolje, mučnine, gubljenja pamćenja i vrtoglavice, možda je povezan sa oružjem ruske vojne obaveštajne diverzantske jedinice, tvrdi "Insajder media grup", a prenosi Rojters.

Iako je istraga američkih obaveštajnih službi 2016. ocenila kao "vrlo malo verovatno" da je Havana sindom izazvan od strane spoljnih neprijatelja, istraga medijske grupe iz Rige tvrdi da postoji jedinica "29155" ruske obaveštajne službe GRU čiji su članovi nagrađeni za razvoj "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Američki Kongres je 2021. godine usvojio zakon kojim dozvoljava Stejt dipartmentu, Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) i drugim američkim agencijama da isplaćuju pomoć zaposlenima koji su pogođeni ovim sindromom.

"Havanski sindrom", čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom, prvi put je primećen kod američkih diplomata na Kubi 2016. i 2017. godine.

Pre godinu dana objavljen je izveštaj američke obaveštajne zajednice u kojem je zaključeno da "havanski sindrom" kod američkim zvaničnika na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem "stranih protivnika".

Kremlj odbacio izveštaj o "Havanskom sindromu"

Portparol Kremlja Dimitri Peskov demantovao je danas izveštaj u kojem se tvrdi da je ruska obaveštajna služba iza "Havanskog sindroma" od kojeg se razboljevaju američke diplomate i špijuni širom sveta.

Peskov je dodao da nikad nisu pruženi dokazi koji bi podržali tu tvrdnju i da je ona neosnovana, prenosi Rojters.
Izveštaj o sindromu je objavila grupa novinara "Insajder media grup", tvrdeći da postoji jedinica "29155" ruske obaveštajne službe GRU čiji su članovi nagrađeni za razvoj "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()