Rusi održavaju izbore na istoku Ukrajine, Ukrajinci besni

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova juče je osudilo regionalne izbore koje je Rusija organizovala na ukrajinskim teritorijama, nazivajući ih "lažnim i ništavnim"

09.09.2023. 17:14
  • Podeli:
referendum u Mariupolju_REUTERS-1664040894839.webp Foto: Reuters

Stanovnici Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje kontroliše Rusija, glasaju na izborima.

"U nekim regionima odvija se neuobičajeno glasanje, koje je ipak veoma, veoma efikasno. Oni (lokalno stanovništvo) sprovode ovo glasanje, zapravo pokazujući herojstvo u nekim slučajevima. I, naravno, sada možemo reći da su naši građani veoma aktivni u ovim regionima, ali sačekajmo da se glasanje završi pre nego što damo bilo kakvu procenu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Izbori se održavaju u većini regiona Rusije od 8. do 10. septembra. Na glasanju se biraju najviši zvaničnici u 21 subjektu zemlje i članovi Državne dume, Donjeg doma ruskog parlamenta, a glasa se i za četiri upražnjena mjesta u jednočlanim izbornim jedinicama.

Kijev: To su lažni izbori

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova juče je osudilo regionalne izbore koje je Rusija organizovala na ukrajinskim teritorijama, nazivajući ih "lažnim i ništavnim" pošto su, kako je navedeno, nelegalni.

"Ovi izbori u velikoj meri krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine kao i međunarodno pravo", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Kijev je pozvao međunarodne partnere da ne priznaju rezultate ovih izbora i da ih osude.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()