Rusi se opredelili: Sud UN bi trebalo da prizna akcije Izraela u Pojasu Gaze kao genocid

Aleksandar Lavrentjev komentarisao tužbu koju je Južna Afrika podnela Međunarodnom sudu pravde

25.01.2024. 14:45
  • Podeli:
gaza_masvone_grobnice_anadolija -655dff5e2ee86.webp Foto: Anadolija

Međunarodni sud pravde UN u Hagu (ICJ) trebalo bi da pravno klasifikuje akcije Izraela protiv Palestinaca tokom vojne operacije u Pojasu Gaze kao genocid, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev na konferenciji za novinare posle 21. međunarodnog sastanka u Astani o Siriji.

"Tragični događaji u Pojasu Gaze su nehumani. Kada ima toliko žrtava za kratko vreme, uključujući žene i decu, to je svakako pravi zločin. To se može protumačiti čak i kao genocid, iako odgovarajuću pravnu kvalifikaciju treba da odredi Međunarodni sud pravde u Hagu", rekao je on, komentarišući tužbu koju je Južna Afrika podnela ICJ protiv Izraela, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog izaslanika, učesnici sastanka su se fokusirali na situaciju u i oko Pojasa Gaze jer bi "politika popustljivosti izraelskog desničarskog rukovodstva mogla da dovede do krajnje negativnih posledica po ceo region Bliskog istoka". 

"Ako se rat u Pojasu Gaze nastavi, on će se neizbežno preliti na Liban i Siriju, a ako su ove zemlje uključene, trpeće i druge sile u regionu Bliskog istoka", upozorio je on, napominjući da se to mora sprečiti svim mogućim sredstvima.

Jedina opcija da se postigne rešenje je da se odmah pokrene pitanje formiranja palestinske države, smatra Lavrentjev. 

On je doda da će međunarodna zajednica  morati da ubedi Izrael da prestane da se bori u Pojasu Gaze i sedne za pregovarački sto sa Palestincima, kako bi se razgovaralo o rešenju dve države. 

"Ne sme se dozvoliti da se ceo region ponovo rasplamsa i pretvori u veliki sukob", poručio je Lavrentijev.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()