Rusija odobrila Zakon o zabrani promene pola

Zakonom je propisano i da je osobama koje su promenile pol zabranjeno usvajanje dece

19.07.2023. 14:52
  • Podeli:
Kremlj_PIXABAY-1664819863670.webp Foto: Pixabay

Ruski senatori danas su odobrili zakon kojim se zabranjuje promena pola, osim iz medicinskih razloga, a onima koji su promenili pol se, takođe, zabranjuje usvajanje dece.

Zamenica ministra zdravlja Ruske Federacije Evgenija Kotova, tokom rasprave o zakonu na sednici odbora Saveta Federacije za socijalnu politiku, rekla je da je od 2018. do 2022. godine registrovano više od 2.000 upisa promene pola u matičnim knjigama.

Ona je ocenila i da se ovim zakonom ne krše ustavna prava građana, prenosi RIA Novosti.

Zakonom je predviđeno da se brak poništi ako je jedan od supružnika promenio pol, a ove izmene usaglašene su sa članom 16. Porodičnog zakonika, koji navodi uslove za prestanak braka. Takođe je propisano da je osobama koje su promenile pol zabranjeno usvajanje dece.

Napominje se da se na lica koja su promenila pol pre dana stupanja na snagu Zakona o zabrani promene pola njegove norme neće primenjivati.

Naznačeno je i da rešenje o ispravci ili promeni ličnog stanja donosi matična služba ako lekarsko mišljenje dostavi nadležna lekarska komisija medicinske organizacije podređene saveznom organu izvršne vlasti za izradu i sprovođenje državne politike i zakonske regulative u oblasti zdravstvene zaštite.

Zabranjeno je obavljanje medicinskih intervencija, uključujući upotrebu lekova za promenu pola.

Promena pola ne obuhvata medicinske intervencije vezane za "lečenje urođenih anomalija (malformacija), genetskih i endokrinih bolesti povezanih sa formiranjem genitalnih organa kod dece", odlukom lekarske komisije.

Proceduru za donošenje rešenja i spisak medicinskih organizacija odobriće Kabinet. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()