Rusija pokrenula postupak protiv SAD i NATO: Osumnjičeni za 'finansiranje terorizma'

Ruski istražni komitet pokrenuo je postupak zbog osumnjičenosti da su umešani u teroristički napad u Moskvi

09.04.2024. 15:57
  • Podeli:
moskva, pucnjava i požar u koncertnoj hali krokus, 22 mart 2024 - foto Profimedia (1)-65fdcfae7822c.webp Foto: Profimedia

Istražni komitet Rusije je na zahtev poslanika, posle terorističkog napada u moskovskom „Krokus siti holu”, pokrenuo krivični postupak zbog finansiranja terorizma protiv zvaničnika Sjedinjenih Država i zemalja NATO-a, saopštio je taj komitet na svom kanalu na Telegramu.

„U Glavnoj istražnoj upravi Istražnog komiteta Rusije sprovedena je provera, na osnovu obraćanja grupe poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i drugih lica o finansiranju terorističke aktivnosti u kojem su učestvovali visoki zvaničnici SAD i zemalja NATO-a”, navedeno je u saopštenju.

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu” poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom” pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija, prenosi Sputnjik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()