Rusija pokrenula postupak protiv tužioca i sudija Međunarodnog krivičnog suda

U saopštenju se podseća da lideri država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih zemalja

20.03.2023. 13:50
  • Podeli:
međunarodni krivični sud profimedia-6418565706d9d.webp Foto: Profimedia

Ruska Istražna komisija saopštila je danas da je otvorila krivični slučaj protiv jednog tužioca i nekoliko sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji su izdali nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pod optužbom za navodne ratne zločine.

U saopštenju objavljenom na internet stranici Komisije navodi se da je proces pokrenut protiv tužioca Karima Ahmada Kana i sudija Tomoko Akane, Rosarija Salvatorea Aitale i Serhija Herarda Ugaldea Godineza.

Komisija podseća da je tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Ahmad Kan 22. februara 2023. godine, u okviru krivične istrage, uputio molbu Pretpretresnom veću Međunarodnog krivičnog suda za dobijanje naloga za hapšenje državljana Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

Na osnovu ove molbe, pomenute sudije Međunarodnog krivičnog suda donele su protivpravne odluke o hapšenju predsednika Ruske Federacije i ruskog Komesara za prava dece.

"Krivično gonjenje je očigledno nezakonito, jer nema osnova za krivičnu odgovornost", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da lideri država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih zemalja, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina protiv međunarodno zaštićenih lica od 14. decembra 1973. godine.

Komisija navodi da postupci tužioca Međunarodnog krivičnog suda potpadaju pod Krivični zakonik Ruske Federacije i da se radi o svesnom optuživanju nevinog lica za krivično delo, u kombinaciji sa protivpravnom optužbom lica za izvršenje teškog ili posebno teškog krivičnog dela, kao i pripremi napada na predstavnika strane države koja uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplikovali međunarodni odnosi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()