Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom, Kijev traži garancije za bezbednost

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju u belorusku prestonicu Minsk na pregovore

25.02.2022. 14:23
  • Podeli:
vladimir-putin-xi-jiping-reuters.jpg Foto: Reuters

Dan nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, jutros je predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore, a nakon toga usledio je i odgovor ruske strane.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa Vladimirom Putinom i u tom razgovoru je ruski predsednik rekao da je "Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom", objavila je kineska državna televizija CTV.

"SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije", kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na CTV.

Putin je zatim i dodao da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom. Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju u belorusku prestonicu Minsk na pregovore sa Ukrajinom, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov, javlja TASS.

"Kao odgovor na predlog (Volodimira) Zelenskog Vladimir Putin je spreman da pošalje delegaciju na nivou predstavnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova kao i predsedničke administracije u Minsk na pregovore sa ukrajinskom delegacijom", kazao je Peskov.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

"Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju", rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

 

Kina za pregovore Kijeva i Moskve

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je danas posle razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Peking podržava rešavanje problema između Rusije i Ukrajine putem pregovora, kao i da treba odustati od mentaliteta Hladnog rata.

"U poslednje vreme situacija na istoku Ukrajine trpi nagle promene, što privlači povećanu pažnju međunarodne zajednice. Kina podržava rešavanje problema između Rusije i Ukrajine putem pregovora", rekao je kineski lider, preneo je Sputnjik.

Si Ðinping izjavio je da Peking podržava rešavanje problema između Rusije i Ukrajine (Foto: Reuters)

Si je istakao da treba poštovati legitimne interese svih zemalja u sferi bezbednosti.

"Kina određuje svoju poziciju polazeći od suštine samog ukrajinskog pitanja. Neophodno je odustati od mentaliteta Hladnog rata, pridavati značaj i poštovati legalne interese svih zemalja u sferi bezbednosti, a takođe putem pregovora formirati uravnotežen, efikasan i održiv mehanizam evropske bezbednosti", dodao je Si.

EU priprema treći krug sankcija protiv Rusije

Dok se razmenjuju poruke o dijalogu, ali i kritike za "nedovoljnu reakciju" Evropske unije, iz Brisela stižu informacije da će se uvesti i treći paket sankcija, ovoga puta usmeren ka šefu ruske države.

EU priprema treći krug sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, izjavio je zvaničnik Unije za Rojters nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da Evropa ne preduzima dovoljno akcija.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan kazao je da treći paket sankcija predviđa zamrzavanje sredstava ruskog predsednika Vladimira Putina kao i šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Evropi.

"Mi delujemo što brže možemo", kazao je on, dodajući da bi EU mogla da uvede sankcije i protiv još "mnogih oligarha".

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()