Rusija zabrinuta: Postoji opasnost da Izrael upotrebi hemijsko oružje

Rusija poziva Izrael da što pre ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog oružja, poručio je ambasador Rusije u Holandiji

29.11.2023. 14:02
  • Podeli:
izrael reuters-655d1ffea91ef.webp Foto: Reuters

Rusija je zabrinuta zbog informacija koje su se pojavile u medijima o pretnji da Izrael upotrebi hemijsko oružje ili toksične hemikalije, saopštio je predstavnik Rusije u OZHO, ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šuljgin.

"Posebno su zabrinjavajuće informacije u medijima, na primer u listu 'Midl ist aj' (Middle East Eye) i u drugima, da pod kontrolom američkih specijalaca iz jedinice 'Delta fors' (Delta Force) izraelski vojnici planiraju da upotrebe nervni gas ili drugo hemijsko oružje za isterivanje protivnika iz podzemnih tunela", rekao je Šuljgin na sednici OZHO.

On je istakao da se Rusija pridružuje pozivu Palestine i drugih država potpisnica upućenom tehničkom sekretarijatu OZHO da bude u punoj pripravnosti da u slučaju potrebe preduzme odgovarajuće mere, predviđene Konvencijom o zabrani hemijskog oružja, i da operativno i efikasno reaguje na moguće incidente u budućnosti i na zahteve Palestine.

Rusija poziva Izrael da što pre ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog oružja, poručio je Šuljgin.

Konvenciji o zabrani hemijskog oružja do sada su se pridružile 193 zemlje. Van njenih pravnih okvira ostaju Egipat i Izrael (potpisao konvenciju, ali je nije ratifikovao), Severna Koreja i Južni Sudan.

U Hagu se od 27. novembra do 1. decembra održava 28. sednica Konferencije država članica OZHO.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()