Rusija: Zvanično obustavljena potraga za rudarima nestalim u jami u Amurskoj oblasti

Postoji opasnost od novih urušavanja

01.04.2024. 13:20
  • Podeli:
ruski rudnik zlata pionir, amurski region - mart 2024 - foto Russia Emergency Situations Ministry press service via AP Tanjug-660a9781f2b76.webp Foto: Russia Emergency Situations Ministry press service via AP/Tanjug

Akcija spasavanja 13 rudara koji su pre dve nedelje ostali zarobljeni u jami posle urušavanja svoda rudnika, zvanično je završena zbog opasnosti od novih urušavanja i na osnovu podataka prikupljenih analizom bušotina, saopštila je uprava rudnika Pionir u Amurskoj oblasti, preneli su danas ruski mediji.

"Dana 1. aprila doneta je odluka o prekidu spasilačke operacije u rudniku Pionir. Rezultati prikupljeni analizom bušotina pokazali su da su mesta na kojima bi mogli da budu rudari ispunjena stenskom masom, glinom, ledom i vodom", navodi se u saoštenju, prenosi agencija Interfaks.

Ukazuje se da je rizik povezan sa verovatnoćom ponovnog urušavanja stenskih masa i plavljenja podzemnih jama rudnika i bojazni da bi se mogla urušiti bočna jama u zapremini većoj od 200.000 kubnih metara.

"Ostaje opasnost od proboja stenske mase i vode koja se akumulira u jami. U ovom trenutku je nemoguće ispumpati je zbog opasnosti po živote stručnjaka", saopštila je uprava rudnika Pionir.

Odluku o obustavi potraga doneo je načelnik službe za reagovanja na nesreće na osnovu preporuka tehničkog saveta, u kome su bili predstavnici tri specijalizovana projektna instituta, rudnika Pionir, ruskog ministarstva za vanredne situacije i pripadnici specijalizovane službe ruske vojske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()