Ruska duma izglasala aneksiju ukrajinskih teritorija

Prema usvojenim amandmanima na Ustav, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana

03.10.2022. 19:07
  • Podeli:
Duma_Reuters (2)-1664814184696.webp Foto: Reuters

Državna duma Rusije jednoglasno je usvojila amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi Tass.

Na osnovu usvojenih izmena osobe koje borave na ovim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na njima, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo. Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Na osnovu ovih rešenja, ruskim državljanima sa prebivalištem u DNR, LNR, kao i u Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti, obezbeđuju se garancije za zapošljavanje, priznaju obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, socijalnu i medicinsku pomoć.

Izmene će obezbediti garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Do 1. januara 2028. upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine.

Ruska Duma ratifikovala je ranije danas sporazume o pristupanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji. Četiri teritorije su prethodno većinom glasova odlučile na referendumu da se pripoje Ruskoj Federaciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()