Ruska vojska formira jedinice za uništavanje zapadnih tenkova

Nakon najava zemalja članica NATO da će poslati tenkove Kijevu, Sergej Lavrov je izjavio je da će svaki teret sa vojnom opremom biti legitimna meta ruske vojske

09.04.2023. 11:20
  • Podeli:
Leopard 1_tenk_Foto Wikimedia Rainer Lippert-63dcff625ae79.webp Foto: Wikimedia / Rainer Lippert

Ruske trupe su počele da stvaraju grupe za borbu protiv tenkova kojima zapadne zemlje snabdevaju Kijev, izjavio je za televiziju Zvezda  načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Jevgenij Arifulin.

"Ovo je organizovano na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Junus-Beka Jevkurova, koji je izdao konkretan zadatak o formiranju ovih grupa", precizirao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

U skladu sa ovim uputstvima, glavno odeljenje borbene obuke pod rukovodstvom general-pukovnika Ivana Buvalceva razvilo je metodološke preporuke i organizovalo "metod implementacije".

Ove mere sprovodi centar za borbenu obuku, naglasio je Arifulin, koji je stvaranje ovih grupa nazvao "velikim državnim sistemskim radom".

Berlin je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO, najavio da će Kijevu dati tenkove Leopard 2 i dozvoliti isporuku nemačkih tenkova drugim zemljama koje ih imaju. U prvoj fazi planirano je da se iz rezervi Bundesvera obezbedi četa od 14 Leopard 2 tip A6.

SAD su, takođe, najavile slanje u Ukrajinu kompleksa bataljona - 31 jedinicu savremenih tenkova Abrams sopstvene proizvodnje. Istovremeno, Bela kuća je saopštila da će isporuke trajati više meseci.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO zbog snabdevanja Kijeva oružjem.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će svaki teret sa vojnom opremom za Ukrajinu biti legitimna meta ruske vojske.

Prema njegovim rečima, SAD i Severnoatlantska alijansa su direktno uključeni u sukob – ne samo zbog slanja oružja, već i zbog obuke osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()