Ruske trupe počele juriš na Ugledar: Da li je krenulo konačno osvajanje Donbasa?

Ukrajinci su priznali da je upotreba vođenih vazdušnih bombi pomogla Rusiji da napreduje u toj oblasti

24.09.2024. 15:24
  • Podeli:
ukrajinski vojnici, ukrajinska vojska, ukrajina, front u blizini ugledara, 20 april 2023, profimedia-0770737293-66f2bcb2153c9.webp Foto: Profimedia

Ruske snage počele su juriš na grad Ugledar u Donjeckoj oblasti, koji se odupire ruskom napadu od početka rata 2022. godine, navode ruski ratni blogeri i državni mediji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je primarni taktički cilj Rusije trenutno da zauzme ceo region Donbasa, preneo je Rojters.

Rusija kontroliše oko 80 odsto Donbasa, dodala je agencija. Ruske snage idu na zapad na ključnim tačkama duž nekih 150 kilometara fronta u regionu Donjecka, a logistički centar Pokrovsk je ključna meta.

Oni su 17. septembra zauzeli obližnji Ukrajinsk i sada ulaze u grad Ugledar na vrhu brda, oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

"Ruske jedinice su ušle u Ugledar - počela je oluja u gradu", rekao je Jurij Podoljaka, proruski vojni bloger rođen u Ukrajini.

Više proruskih ratnih blogera potvrdilo je napad.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage porazile ukrajinske jedinice u nizu naselja, uključujući Ugledar i da je Istočna grupacija ruskih snaga poboljšala svoje taktičke pozicije.

Neprovereni snimak na ruskim državnim medijima prikazuje Ugledar, koji je pre rata imao preko 14.000 stanovnika, pod teškim artiljerijskim i vazdušnim bombardovanjem.    

Andrij Kovalenko, šef Centra za suzbijanje dezinformacija pri Savetu bezbednosti Ukrajine, rekao je da je upotreba vođenih vazdušnih bombi pomogla Rusiji da napreduje u toj oblasti.

"(Ugledar) se nekada lako branio, nalazi se na visokom terenu. Ali aktivnim dolaskom vođenih avionskih bombi na front, neprijatelj je uspeo da ga uništi i pređe na bok", kazao je Kovalenko.

I ukrajinski analitičari iz obaveštajnih službi naveli su na Telegram kanalu da su ruske trupe pokušavale da opkole Ugledar i da su ga gađale artiljerijom i navođenim bombama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()