Ruski brod pucao na teretnjak u Crnom moru: Rafal upozorenja zbog sumnje da nose oružje

Patrolni brod 'Vasilij Bikov' je pucao na brod 'Sukru Okan', nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtev da se zaustavi radi inspekcije

13.08.2023. 16:00
  • Podeli:
Ruski brod_ruska mornarica_Foto Reuters-64d8dfd96cdbb.webp Foto: Reuters

Ruski ratni brod ispalio je danas hice upozorenja na teretni brod u jugozapadnom Crnom moru, što je prvi put da je pucala na trgovački brod otkako je napustila Sporazum o žitu.

Rusija je u julu izašla jednostrano iz sporazuma kojim je uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija bio omogućen izvoz iz ukrajinskih crnomorskih luka. Moskva je upozorila da će sve brodove koji idu u ukrajinske vode smatrati legitimnom metom jer potencijalno nose oružje.

Rusija je u saopštenju navela da je njen patrolni brod "Vasilij Bikov" pucao na brod Sukru Okan koji plovi pod zastavom Palaua, a nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtev da se zaustavi radi inspekcije, prenosi Rojters.

Rusija je saopštila da je brod krenuo ka ukrajinskoj luci Izmail. Brod se trenutno nalazi u blizini obale Bugarske i ide prema rumunskoj luci Sulina.

"Da bi se brod prinudno zaustavio, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska se ukrcala na brod uz pomoć helikoptera Ka-29, saopštilo je Ministarstvo.

"Nakon što je grupa završila inspekciju na brodu, Sukru Okan je nastavio put ka luci Izmail", navodi se u saopštenju.

Rojters nije uspeo da dobije izjavu od članova posade broda, ili od vlasnika. Ukrajina i Turska takođe još uvek nisu komentarisale incident.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()