Ruski mlaznjak MiG-23 srušio se tokom leta iznad SAD

Članovi posade koji su avionom upravljali tokom aeromitinga u Mičigenu su preživeli

14.08.2023. 22:10
  • Podeli:
MiG-23-pao avion_aeromiting_SAD_Foto Reuters-64da89e70a0f7.webp Foto: Reuters

Borbeni avion MiG-23, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu 1981. godine, srušio se tokom aeromitinga "Grom" iznad Mičigena na lokaciji udaljenoj oko 48 kilometara zapadno od Detroita. Članovi posade su preživeli pad letelice.

Pilot je primetio da avion gubi snagu i odlučio je da katapultira sebe i člana posade pre nego što se letelica srušila, izjavio je jedan zvaničnik američke službe nadležne za bezbednost saobraćaja.

Pilot, koji je ujedno i vlasnik aviona, zadobio je teže povrede koje nisu opasne po život, dok je druga osoba koja je s njim letela u avionu MiG-23 zadobila lakše povrede, rekao je Džon Branen, viši istražitelj Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja, prenosi AP.

"Velika je sreća, naravno, što niko na zemlji nije povređen. Nakon pada avion je nastavio nekontrolisano da se kreće po zemlji još stotinak metara, prošao je kroz šumarak i zaustavio se pored stambene zgrade", rekao je Branen novinarima u Belvilu.

On je rekao da je pilot razgovarao sa Federalnom administracijom za vazduhoplovstvo o razlozima koji su doveli do nesreće.

"Imali su probleme sa gubitkom snage motora i nisu bili u stanju da to reše. Zbog toga su odlučili da se katapultiraju iz aviona", rekao je Branen i potvrdio da će olupina aviona biti ispitana u narednim mesecima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()