Ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora

Ruski opozicionar već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda

04.08.2023. 16:53
  • Podeli:
Aleksej Navaljni_Foto Reuters-64cd106a46924.webp Foto: Reuters

Sud u Rusiji osudio je ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam.

Navaljni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti, prenosi BBC. Navaljni je odbacio optužbe.

Ruski opozicionar već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda.

Nove optužbe protiv Navaljnog odnose se na aktivnosti njegove Fondacije za borbu protiv korupcije i izjave njegovih najviše pozicioniranih saradnika, dodaje AP.

Ruske vlasti su 2021. godine zabranile delovanje ove fondacije i mreže Navalnijevih kancelarija u ruskim regionima, nazivajući ih ekstremističkim organizacijama.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine, po povratku u Moskvu, nakon što se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensom.

Za to trovanje je okrivio Kremlj, koji je negirao umešanost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()