Ruski predstavnik u UN nakon usvajanja Rezolucije o primirju u Gazi: Hitno prekinite vatru

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Pojasu Gaze

28.10.2023. 09:59
  • Podeli:
Vasilij Nebenzja savet bezbednosti un rusija reuters-652ffdc825da7.webp Foto: Reuters

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja zatražio je od Izraela i palestinske militantne grupe Hamas da poslušaju Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija koja je pozvala na "hitan prekid vatre".

Prema njegovim rečima, prevladao je glas ujedinjenog arapskog sveta i "svih razumnih članova međunarodne zajednice", prenosi RIA.

"Sada su obe strane dužne da ga saslušaju. Pre svega, reč je o momentalnom primirju, koje bi trebalo da dovede do okončanja nasilja. Ovo je posebno važno u svetlu pristiglih informacija o početku kopnenih vojnih operacija u Pojasu Gaze", rekao je Nebenzja.

On je čestitao svim članicama Ujedinjenih nacija na usvajanju "tako važnog i neophodnog dokumenta u kontekstu sve veće eskalacije".

"To je pobeda zdravog razuma, pravde i humanizma. Ovo je materijalno oličenje ogromne brige za sudbinu civila u Gazi i Izraelu, koja nas sve ujedinjuje. Ova rezolucija je najmanje što možemo i moramo da učinimo za njih", rekao je Nebenzja.

Podsetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Pojasu Gaze. Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, prenosi Rojters.

Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države. Protiv rezolucije glasali su i Austrija, Hrvatska, Češka, Fidži, Gvatemala, Mađarska, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj i Tonga.

Srbija je bila uzdržana prilikom glasanja, kao i Albanija, Australija, Bugarska, Zelenortska ostrva, Kamerun, Kanada, Kipar, Danska, Estonija, Etiopija, Finska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Haiti, Island, Indija, Irak, Italija, Japan, Kiribati, Letonija, Litvanija, Monako, Holandija, Severna Makedonija, Palau, Panama, Filipini, Poljska, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, San Marino, Slovačka, Južni Sudan, Švedska, Tunis, Tuvalu, Ukrajina, Velika Britanija, Urugvaj, Vanuatu i Zambija. Ostale države glasale su za rezoluciju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()