Ruski Vrhovni sud potvrdio poslednju kaznu Navaljnom od 19 godina zatvora

Navaljni je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke organizacije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i niz drugih zločina

22.07.2024. 15:53
  • Podeli:
aleksej-navaljni-15032022-reuters.jpg Foto: Reuters

Vrhovni sud Ruske Federacije potvrdio je poslednju kaznu pokojnom ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, prema kojoj je osuđen na 19 godina zatvora u koloniji specijalnog režima zbog optužbi za ekstremizam, saopštila je danas pres-služba suda.

"Presuda Moskovskog gradskog suda od 4. avgusta 2023. godina i presuda Prvog apelacionog suda opšte nadležnosti na osnovu uložene žalbe od 26. septembra 2023. godine ostale su nepromenjene", navela je pres-služba suda za Interfaks.

Ističe se da je Vrhovni sud tu odluku doneo 2. jula i da je na taj način odbio žalbe odbrane Navaljnog, kao i drugooptuženog - tehničkog direktora Jutjub projekta Navaljnog, Danijela Holodnog - na sudske odluke u tom slučaju. 

Moskovski gradski sud osudio je Navaljnog na 19 godina u koloniji specijalnog režima uz niz dodatnih kazni, a Holodnog na osam godina kolonije opšteg režima uz dodatne kazne.

Navaljni je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke organizacije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i niz drugih zločina.

Holodni je proglašen krivim za finansiranje ekstremističkih aktivnosti i učešće u ekstremističkoj organizaciji.

Navaljni je osnovao Fondaciju za borbu protiv korupcije koja je, na zahtev tužilaštva, proglašena ekstremističkom 2021. godine i njene aktivnosti u Ruskoj Federaciji su zabranjene.

On se izjasnio da nije kriv ni za jednu od optužbi.

Navaljni je preminuo 16. februara ove godine u kaznenoj koloniji u blizini Arktika gde je služio višegodišnju kaznu zatvora zbog navodne prevare i nepoštovanja suda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()