Rusko napredovanje nazaustavljivo: Osvojena i Krasnohorivka, istočni front gori

U izveštajima se navodi da su se ukrajinske snage predale i da su zarobljene

21.07.2024. 15:27
  • Podeli:
Ruska vojska_artiljerija_Foto Tanjug_Russian Defense Ministry Press Service via AP-647cede8ddf9d.webp Foto: Tanjug / Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski vojnici zauzeli su celi grad Krasnohorivku zapadno od grada Donjecka, što predstavlja nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Grad, smešten oko 25 kilometara zapadno od grada Donjecka pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama izuzev nekoliko ulica, objavio je TASS pozivajući se na vojne izveštaje.

U izveštajima se navodi da su se ukrajinske snage predale i da su zarobljene. U gradu je još bilo puno civila, a neki od njih odvedeni su u druge delove regije koje je okupirala Rusija, izvestio je TASS. Ruske snage izveštavaju poslednjih nedelja o postupnom napredovanju u regiji.

Vojni kanal “Deep State”, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram. Nakon ruskog zauzimanja Marinke krajem 2023. i pada Avdijevke u februaru 2024, Krasnohorivka je bila posljednje uporište Ukrajine u ovom sektoru fronta.

Rusi pokrenuli veliki napad

Selo Prohres severozapadno od Donjecka palo je u ruke ruskih snaga nakon otprilike tri meseca borbe, navodi vojni kanal. Ruske snage pokrenule su veliki napad u petak, a ukrajinske snage su se povukle, navodi se u izveštaju.

Nema zvanične potvrde o teritorijalnim gubicima s ukrajinske strane. Ali obe strane izvestile su o obaranju više dronova. Otprilike petina teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije.

Iako je Rusija formalno anektirala regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson protivno međunarodnom pravu, ona nema punu kontrolu nad njima. Nakon što je 2014. okupirala poluostrvo Krim i delove Donjecka i Luganska, Rusija je u februaru 2022. pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu koja se odupire uz zapadnu vojnu i financijsku pomoć.

Dronovi nad Kijevom

Podsetimo, Rusija je napala i Kijev dronovima peti put u dve nedelje, a ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sve projektile pre nego što su dospeli do glavnog grada Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska. Nema žrtava ni prijavljene značajne štete, objavio je na Telegramu Sergij Popko, šef vojne uprave ukrajinske prestonice.

"Ovi sistemski napadi bespilotnim letelicama još jednom pokazuju da osvajač aktivno traži priliku za napad na Kijev. Testiraju nove taktike, traže nove rute prilaza glavnom gradu, pokušavaju razotkriti lokaciju naše protivvazdušne odbrane ", rekao je Popko.

Ukrajinske vazdušne snage objavile su na Telegramu da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane uništili 35 od 39 dronova i dve krstareće rakete koje je Rusija lansirala preko noći. Ciljala je 10 ukrajinskih regija, dodali su.

Rusija je lansirala tri balistička projektila “iskander”, objavile su ukrajinske vazdušne snage, ali nisu otkrile šta se s njima dogodilo. Vojna uprava regije Sumi na severoistoku Ukrajine koja se graniči s Rusijom objavila je na Telegramu da je ruski projektil oštetio ključnu infrastrukturu u okrugu Šostkinskij. Rusija se zasad nije oglasila o napadima, prenosi Index.hr.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()