SAD blokiraju slanje informacija Haškom tribunalu: Ništa od suđenja Rusiji za ratne zločine?

Vojska SAD strahuje da bi stvaranja presedana dovelo do krivičnog gonjenja američkih vojnika.

09.03.2023. 14:42
  • Podeli:
haški tribunal profimedia-6409e20ee0367.webp Foto: Profimedia

Američko Ministarstvo odbrane blokira predaju informacija Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu o kršenjima ratnih zakona koje, navodno, čini ruska vojska, jer se plaši da bi i američki vojnici mogli biti istraživani.

Kako piše "Njujork tajms", pozivajući se na izvore u vojnom resoru, američka vojska je protiv pružanja pomoći tom sudu u istraživanju slučajeva protiv državljana Rusije.

Naime, vojska SAD strahuje da bi stvaranja presedana dovelo do krivičnog gonjenja američkih vojnika.

Drugi članovi administracije, uključujući obavještajne službe, Stejt department i Ministarstvo pravde, zalažu se za predaju "dokaza".

Kako navodi list, predsednik SAD Džozef Bajden još nije doneo odluku o ovom pitanju.

U decembru prošle godine američki Kongres promenio je zakonska ograničenja za pomoć Haškom sudu kako bi dozvolio američkim vlastima da pomognu u istragama i krivičnom gonjenju u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Međutim, politička debata se nastavlja iza "zatvorenih vrata" unutar Bajdenove administracije o tome da li to treba činiti, navodi "NJujork tajms".

Agencije podsećaju da SAD ne dozvoljavaju da bilo koji sud van Amerike vodi procese i presuđuje američkim vojnicima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()