SAD stavile veto na rezoluciju u SB UN o prekidu vatre u Gazi: Rusija reagovala odmah

Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana.

09.12.2023. 10:06
  • Podeli:
robert vud usa sad veto sb un reuters-65742e2660458.webp Foto: Reuters

SAD su noćas stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Odmah potom oglasila se Rusija koja je poručila da je tom odlukom Amerika izrekla smrtnu kaznu hiljadama civila.

Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana. Koautori rezolucije su 97 zemalja, članica UN.

„Nije preterano reći da će današnji dan biti jedan od najmračnijih dana u istoriji Bliskog istoka. Nakon što su još jednom blokirali poziv na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, naše kolege iz SAD bukvalno su pred našim očima izrekle smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila u Palestini i Izraelu, uključujući žene i decu, kao i službenicima UN koji pokušavaju da im pomognu. Istorija će ocenite ove postupke Vašingtona“, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Sa druge strane, zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Robert Vud izjavio je da rezolucija „nema dodira sa stvarnošću“. Pored toga, SAD nisu bile zadovoljne time što u dokumentu nije bilo osude pokreta Hamas, niti je potvrđeno pravo Izraela na samoodbranu.

Izrael zahvalio SAD 

Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je „stalno“ uz Izrael, nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

„Malo svetla je odbilo mnogo tame“, naveo je Erdan u izjavi, aludirajući na jevrejsku Hanuku, koja se naziva i praznik svetlosti.

On je dodao da je „šokantno da dok Hamas ispaljuje rakete na Guš Dan, oblast u Tel Avivu, iz naseljenih sredina u južnoj Gazi, UN su zauzete razmatranjem rezolucije koja daje pogrešnu sliku i čak ne osuđuje Hamas“. Erdan je rekao da je prekid vatre moguć, ali samo, kako je naglasio, "uz povratak svih talaca i uništenje Hamasa".

 

Palestinski zvaničnici osuđuju američki veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre

Palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur rekao je povodom odluke SAD da stave veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi da je to "tužan dan".

Mansur je dodao da veruje da će jednog dana oni koji, kako je naveo, "ne vide stvarnost" na kraju reagovati na "masovni pritisak čovečanstva, od jednog do drugog kraja sveta, sa milijardama ljudi koji će zahtevati prekid vatre".

"Mi smo uznemireni kao i naši ljudi, koji su besni na sistem UN - na Ujedinjene nacije, na Savet bezbednosti, na Generalnu skupštinu. Oni su i ljuti i frustrirani jer vide ovu ogromnu izraelsku ratnu mašinu koja ubija na hiljade, a ipak je Savet bezbednosti paralizovan“, rekao je Mansur.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh takođe je osudio američki veto, ocenjujući da je "neuspeh Saveta bezbednosti" nova dozvola za, kako je naveo, "nastavak ubijanja, uništavanja i raseljavanja".

"Upotreba veta razotkriva licemerje tvrdnji SAD-a da brinu o životima civila“, naveo je Štajeh u saopštenju.

Hamas osudio veto SAD u Savetu bezbednosti UN

Hamas je osudio odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk.

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()