Sahrana britanske kraljice: Aktivirana operacija 'Londonski most', sve će trajati danima

Britanska kraljica biće sahranjena po protokolu koji je unapred pripremljen, a očekuje se ispraćaj biti deset dana nakon njene smrti

09.09.2022. 10:22
  • Podeli:
kraljica elizabeta engleska velika britanija foto reuters.jpg Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je juče popodne, a britanske vlasti imaju spreman plan za sve što će uslediti u narednim danima, od načina na koji će vest biti saopštena do same sahrane. U operaciju kodnog naziva "Londonski most", kompletan uvid imao je Politiko.

Dan D ili dan smrti kraljice

Dan D (u kome D označava death, englesku reč za smrti) kodno je ime za dan smrti kraljice. Ovaj naziv je uobičajen u anglosaksonskom svetu i simoblično označava trenutak života ili smrti. Tako je i savezničko iskrcavanje na Normandiji svojevremeno nazvano "Danom D".

Tokom Dana D, u satima nakon kraljičine smrti o svemu su obavešteni premijer, sekretar kabineta i određeni broj najviših ministara i službenika. Premijera je obavestio kraljičin privatni sekretar, koji je takođe, obavestio Kancelariju tajnog saveta, koja koordiniše rad vlade u ime monarha.

Vest je potom poslata vladama 15 zemalja, u kojima je kraljica, takođe, bila šef države i 36 drugih zemalja Komonvelta, jer je cilj da vest prvo saznaju lideri pa tek onda javnost. Kraljevska palata je izdala "službeno saopštenje" kojim je vest podeljena javnosti.

Svaki naredni dan posle kraljičine smrti se naziva D+1, D+2 itd. odnosno svakom danu se dodaje jedan broj do njene sahrane.

Ministri i visoki službenici su dobil mejl od sekretara kabineta, čiji nacrt glasi: "Poštovane kolege, s tugom pišem da vas obavestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice". Po prijemu meja, zastave širom Vajthola su spuštene na pola koplja.

Internet stranica kraljevske porodice dobila crnu stranicu sa kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora dobijaju crni baner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan.

 

Internet stranica kraljevske porodice dobila crnu stranicu sa kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora dobijaju crni baner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan.

Sahrana 10 dana nakon smrti

Kraljevska porodica će uskoro objaviti planove za kraljičinu sahranu, koja će biti održana 10 dana nakon njene smrti, prema ovom protokolu. Premijer će biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Ministarstvo obrane će organizovati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama.

Biće proglašen nacionalni minut ćutanja, a premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja, koji će se zatim obratiti naciji.

Istovremeno, biće održana služba u Katedrali svetog Pavla u srcu Londona, kojoj će prisustvovati premijer i manji broj ministara.

U 10 ujutro, tokom Dana D+1, odnosno u petak, dan nakon kraljičine smrti, Savet za pristupanje koji uključuje visoke vladine ličnosti sastaće se u palati Svetog Jakova kako bi proglasio Čarlsa za novog suverena.

U 15:30 premijer i Kabinet će imati audijenciju kod novog kralja.

Tokom drugog dana , kraljičin kovčeg će biti prenet u Bakingemsku palatu, a s obzirom da je preminula u Balmoralu u Škotskoj, aktivirana je operacija "Jednorog", što znači da će njeno telo što pre biti preneto u London kraljevskim vozom.

Od šestog do devetog dana kraljičino telo će biti izloženo u Vestminsterskoj palati, u okviru operacije kodnog imena "Pero". Njen kovčeg će biti izložen nasred palate na podignutom postolju poznatom kao katafalk, a palata će biti otvorena za javnost 23 sata dnevno.

Za VIP osobe će se izdavati ulaznice kako bi mogle imati svoje termine. Šesti dan po kraljičinoj smrti biće održana proba za državnu pogrebnu povorku, a desetog dana biće održana sahrana u Vestminsterskoj opatiji.

U podne će širom zemlje biti proglašne dve minute ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindzoru.

Služba će biti održana u Vindzoru u kapeli Svetog Đorđda, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.
Očekuje se da će ih doći stotine hiljada ljudi, kao i da će i kraljevska porodica odati počast Elizabeti II.

Datum državne sahrane u Vestminsterskoj opatiji u Londonu je najverovatnije ponedeljak, 19. septembar, kada se očekuje dolazak delegacija iz celog sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()