Salman Ruždi: Zdravlje mi se postepeno popravlja posle napada nožem

Nazvavši svog napadača idiotom, u prvom intervjuu nakon prošlogodišnjeg ranjavanja, slavni pisac kaže su su mu velike povrede zarasle

07.02.2023. 18:12
  • Podeli:
Salman Ruždi_Rushdie_Foto Reuters (2).JPG Foto: Reuters

Iranski pisac Salman Ruždi kaže da mu se nakon napada nožem, koji se dogodio u avgustu prošle godine, zdravlje postepeno popravlja, iako ima noćne more i teškoće sa pisanjem. A svog napadača smatra za – idiota.

U intervjuu časopisu Njujorker, prvom nakon ranjavanja na javnom skupu, Ruždi je rekao da su velike povrede zarasle.

"Znate, bivalo mi je i bolje. Ali imajući u vidu šta mi se desilo - nisam loše", rekao je Ruždi.

Iranski verski vrh je bacio smrtonosnu fatvu protiv Ruždija navodeći kao bogohulni njegov roman "Satanski stihovi" (1989), usled čega je pisac godinama živeo prikriveno i pod zaštitom u Velikoj Britaniji i potom u Sjedinjenim Državama.

Prilikom pojavljivanja u Čotokva institutu u Njujorku Ruždija je na pozornici napao Hadi Matar, koji je pisca teško ranio zadavši mu brojne ubode nožem u vrat i telo, usled čega je izgubio vid u jednom oku i zadobio teške povrede leve ruke.

Zastrašujuće noćne more

Pisac je rekao da ima dosta terapija zbog povreda ruke, a usled utrnulog palca, kažiprsta i vrhova prstiju piše usporeno. Ruždi je dodao i da ima zastrašujuće noćne more nakon napada.

"Izgleda da se smanjuju. Dobro sam. Mogu da ustanem i krećem se unaokolo. Kad kažem da sam dobro, mislim, ima delova mog tela kojima treba stalna provera. Bio je to kolosalan napad", naglasio je Ruždi.

Pisac je priznao da mu je još teško da piše i zato što mu se kreativno ništa ne dešava.

"Pišem, ali je to kombinacija praznine i smeća, stvari koje napišem i obrišem sledećeg dana", rekao je Ruždi, koji je dodao da ipak oseća početak povratka kreativne snage.

Suđenje je još daleko

Pisac nakon napada posećuje psihijatra, kaže da oseća da "tu ima još dosta posla", i trudi se da ne upadne u ulogu žrtve.

"Tada samo sediš i govoriš: 'Neko je zario nož u mene! Jadan ja... Što ponekad pomislim. To boli", priznao je pisac.

Nazvavši svog napadača idiotom, Ruždi je dodao da ne zna šta da misli o njemu pošto ga ne poznaje.

"Sve što sam video je njegov idiotski intervju Njujork postu. Koji bi samo idiot dao. Znam da je suđenje još daleko, možda se desi kasnije sledeće godine. Pretpostavljam da ću tad saznati nešto više o njemu", rekao je Ruždi.

Novi Ruždijev roman "Grad pobede" (Victory City), napisan mesec dana pre ranjavanja, upravo je objavljen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()