Sastanak Blinken-Zelenski u Kijevu: Glavna tema - kontraofanziva

Blinken je u sredu stigao u nenajavljenu posetu Kijevu

07.09.2023. 09:21
  • Podeli:
Tan2023-09-0618072693_4 entoni blinken volodimir zelenski Brendan SmialowskiPool via AP-64f979c9a3a7a.webp Foto: Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Blinken je tom prilikom najavio novu pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu većem od milijardu dolara.

"Nastavićemo da budemo na ukrajinskoj strani", rekao je Blinken u Kijevu.

"Želimo da se postaramo da Ukrajina dobije sve što joj je potrebno. Ne samo da bi postigla uspeh u kontraofanzivi, već da raspolaže i onim što joj je potrebno dugoročno, kako bi bila u mogućnosti da uspešno odvraća”, izjavio je on, prenosi Glas Amerike.

“Uviđamo znatan napredak koji Ukrajina postiže u kontraofanzivi koji ohrabruje”, poručio je američki zvaničnik.

Blinken se pre susreta sa Zelenskim sreo i sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom. Blinken je u sredu stigao u nenajavljenu posetu Kijevu, s ciljem procene tromesečne ukrajinske kontraofanzive i signaliziranja američke podrške naporima Ukrajine da protera ruske snage posle 19 meseci rata.

Po dolasku u Kijev, Blinken je položio venac na groblju "Brekovetske", u znak sećanja na pripadnike ukrajinskih oružanih snaga koji su izgubili živote u odbrani zemlje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()