Savet bezbenosti UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi

Za rezoluciju je glasalo 12 država, dok su Rusija, SAD i Velika Britanija bile uzdržane

16.11.2023. 08:23
  • Podeli:
savet bezbednosti ujedinjenih nacija, sb un - 30 okt 2023 - foto AP Photo Bebeto Matthews Tanjug-6555c3588bee1.webp Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Tanjug

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u sredu rezoluciju u kojoj se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi i ulaganje većih napora da se omogući dopremanje humanitarne pomoći na ratom razorenoj teritoriji. Rezolucija, koju je predložila Malta, poziva i na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drže Hamas i druge grupe, preneo je Bi-Bi-Si.

U dokumentu se zahteva i da sve strane ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i poziva generalnog sekretara UN da prati i izveštava o njihovoj primeni. Za rezoluciju je glasalo 12 država, dok su Rusija, SAD i Velika Britanija bile uzdržane.

S obzirom na to da se niko nije izjasnio protiv, predsedavajući Savetom bezbednosti, kineski ambasador Džang Đun objavio je da je rezolucija usvojena.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je, objašnjavajući zašto se njegova zemlja pridružila SAD i Velikoj Britaniji u uzdržanom stavu, rekao da je glavni razlog nepostojanje poziva na hitan prekid vatre, preneo je Gardijan. 

"Ovo je bio i ostao glavni imperativ. Svaka humanitarna akcija zahteva hitan prekid borbi", istakao je on.

Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije u UN, rekla je da je rezolucija "apsolutno neophodna" i da je "od vitalnog značaja i da je Savet zakasnio da govori o ovoj krizi".

"Velika Britanija žali što prva rezolucija koju je usvojio ovaj savet o ovom pitanju nije mogla jasno da osudi masovne terorističke napade 7. oktobra... (ali) pohvaljujem zapanjujući rad Malte na donošenju ove rezolucije koja je prošla", naglasila je ona.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN, rekla je da SAD nisu mogle da glasaju za tekst koji ne osuđuje Hamas ili reafirmiše pravo svih država članica da zaštite svoje građane od terorističkih napada. 

"Iako su SAD duboko razočarane onim što nema u ovom tekstu, mi podržavamo mnoge važne odredbe koje je usvojio ovaj savet. Za početak, iako ovaj tekst ne sadrži osudu Hamasa, ovo je prvi put da smo ikada usvojili rezoluciju u kojoj se pominje reč Hamas", podvukla je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()