Šef Mosada se vratio u Izrael nakon pregovora u Kataru: 'Pozitivni, ali dugi i teški pregovori'

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da bi pregovori mogli trajati oko dve nedelje

19.03.2024. 13:57
  • Podeli:
Izrael Gaza Hamas AP PhotoAriel Schalit via Tanjug-659449616291a.webp Foto: AP PhotoAriel Schalit via Tanjug

Izraelski mediji javili su da se šef Mosada David Barnea, koji je predvodio izraelsku delegaciju na pregovorima održanim u Kataru, vratio u zemlju, javlja Anadolu.

Prema vestima izraelske državne televizije KAN, Barnea, koji je prisustvovao pregovorima u Kataru o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Gazi, vratio se u Izrael.

Navedeno je da će Barnea obavestiti izraelske zvaničnike o pregovorima u Dohi.

Jedan visoki izraelski zvaničnik opisao je pregovore u Dohi kao "pozitivne", ali je naveo da će biti dugi i teški.

U vestima je takođe navedeno da Tel Aviv planira da iznese ponudu koja uključuje šestosedmični prekid vatre u zamenu za oslobađanje 40 izraelskih zarobljenika.

Izraelska delegacija, predvođena šefom Mosada Barneom, otišla je juče u Dohu, glavni grad Katara, na novu rundu pregovora o oslobađanju zarobljenika.

Izraelski mediji objavili su da su pregovori za postizanje sporazuma o razmeni zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa zvanično počeli dolaskom izraelske delegacije u Katar.

Prema novinama "Yedioth Ahronoth", pregovori o razmeni zarobljenika između Hamasa i Tel Aviva službeno su počeli dolaskom izraelske delegacije predvođene šefom Mosada Davidom Barneom u Dohu.

U vestima izraelskog privatnog televizijskog kanala Channel 12 objavljeno je da su pregovori vođeni u hotelu u privatnom kompleksu u Dohi.

U vestima je navedeno da postoji hodnik koji deli prostoriju izraelskih predstavnika od sobe predstavnika Hamasa i da se ne očekuje njihovo sastajanje te da će se između dve prostorije tokom razgovora kretati katarski i egipatski posrednici.

Prema izveštaju, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da bi pregovori mogli trajati oko dve nedelje.

Zvaničnik je naveo da predstavnici Hamasa u Kataru neće doneti odluku, nego da će to učiniti Jahja Sinvar, vođa Hamasa u Gazi, i da će za bilo koju tačku za napredovanje trebati 24 do 36 sati dok ne dođe Sinvarov odgovor.

Hamas je 14. marta objavio da je predlog o prekidu vatre i sporazumu o razmeni zarobljenika s Izraelom prosledio posrednicima u Kataru i Egiptu.

Tada je iz Kancelarije za medije izraelskog premijera navedeno da su zahtevi Hamasa u njegovoj najnovijoj ponudi bili "iracionalni".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()