Serijski ubica po kome je snimljena serija Zmija pušten sa doživotne robije

Čarls Sobraj (78) služio je doživotnu kaznu zatvora u predgrađu Katmandua zbog ubistva dvoje turista 1975. godine, ali mnoga od njegovih navodnih ubistava ostaju nerešena.

23.12.2022. 15:06
  • Podeli:
čarls sobraj profimedia-0072406845-63a5b5be3e4d7.webp Foto: Profimedia

Sud u Nepalu naredio je puštanje iz zatvora Čarlsa Sobraja, zloglasnog francuskog serijskog ubicu koji je poslužio kao inspiracija za snimanje serije "Zmija". Odluka je doneta na osnovu njegovih godina i zdravstvenog stanja, rekao je portparol suda Bimal Paudel.

Čarls Sobraj (78) služio je doživotnu kaznu zatvora u predgrađu Katmandua zbog ubistva dvoje turista 1975. godine, ali mnoga od njegovih navodnih ubistava ostaju nerešena.

Sudsko veće Vrhovnog suda Nepala naložilo je vladi da ga odmah pusti na slobodu i deportuje u "njegovu zemlju" u roku od 15 dana, dodao je portparol.

Sobraju je potrebna operacija na otvorenom srcu, saopštio je sud.

Rođen u Sajgonu, Sobraj je prvi put zatvoren u Parizu 1963. godine zbog provale, ali je potom optužen da je počinio zločine u nizu zemalja: Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Avganistanu, Pakistanu, Nepalu, Indiji, Tajlandu i Maleziji.

Uspevao je da pobegne iz zatvora u nekoliko zemalja, a zbog sposobnosti izbegavanja vlasti dobio je nadimak "Zmija".

Priznao je najmanje 12 ubistava koje je počinio između 1972. i 1976. godine, i nagovestio je i da je počinio i druga ubistva, ali je potom povukao priznanja uoči sudskih postupaka, navode njegovi biografi.

Ne zna se koliko je tačno ljudi ubio, prenosi RTS.

Nepalski sud je 2014. godine osudio Sobraja za ubistvo kanadskog turiste Lorana Karijera 1975. godine i izrekao mu kaznu od 20 godina zatvora. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()