Severna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana

Raketa je pala u Tihi okean, a na severu Japana je izazvala pravu paniku

04.10.2022. 10:57
  • Podeli:
Sjeverna Koreja ispalila rakete preko Japana_REUTERS-1664871899317.webp Foto: Reuters

Severna Koreja je ispalila balističku raketu iznad japanske teritorije, što je izazvalo pravu paniku na severu Japana i oteralo ljude u skloništa.

Kako su objavili svetski mediji, severnokorejska balistička raketa pala je, leteći iznad japanske teritorije, u Tihi okean.

Ovo je prvo lansiranje severnokorejske balističke rakete iznad japanske teritorije od 2017. godine.

Procenjuje se da je domet rakete 4.600 kilometara, preneo je Rojters. Prema procenama vlasti u Tokiju i Seulu, Severna Koreja je ispalila raketu iz svoje provincije Čangang na severu zemlje.

Japanske vlasti su sirenom oglasile signal upozorenja na severu zemlje. Stanovništvo severnog Japana je pobeglo u skloništa. Zaustavljeni su i vozovi.

Uprkos tome, japanska vojska nije reagovala. Međutim, japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da Tokio ne isključuje mogućnost kontranapada.

Japanski premijer Fumio Kišida nazvao je lansiranje severnokorejske rakete „varvarskim“ činom. Takođe je rekao da će njegova vlada nastaviti da prikuplja i analizira informacije.

Zabrinutost i u Seulu i Vašingtonu

A u Južnoj Koreji su najavili da će ojačati odbrambene sposobnosti.

Vašington je oštro osudio ispaljivanje severnokorejskog projektila iznad Japana.

Oni su upozorili da Pjongjang nastavlja da krši međunarodno pravo i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Najavili su i dalje jačanje saradnje sa Tokijem i Seulom.

U Pjongjangu ističu da SAD i njeni saveznici na Dalekom istoku neprestano prete Severnoj Koreji. Upozoravaju na naoružavanje američkih saveznika na Dalekom istoku i njihove česte vojne vežbe.

Severna Koreja je jedna od poslednjih preostalih komunističkih zemalja na svetu. Ima nuklearno oružje, što izaziva zabrinutost u svetu, posebno zato što rat između Severne i Južne Koreje nikada nije formalno završen, ali krhki mir na Korejskom poluostrvu zasniva se samo na primirju potpisanom u Panmundžomu davne 1953. godine.

Severna Koreja se u svojoj politici uglavnom oslanja na susedne zemlje – Kinu i Rusiju. Jedna je od retkih zemalja koja je podržala rusku agresiju na Ukrajinu i priznala promenu međunarodno priznatih ukrajinskih granica. U velikoj meri je izolovana na međunarodnoj sceni.

S druge strane, Južna Koreja i Japan su američki saveznici na Dalekom istoku.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()