Severna Koreja ispalila još dva balistička projektila u smeru Japana

Današnje ispaljivanje bilo je šesto u prethodnih 12 dana.

06.10.2022. 09:26
  • Podeli:
severna_koreja_ispaljivanje_rakete_reuters_2022-10-06t050416z_1641452291_rc25uw9bvznn_rtrmadp_3_northkorea-missiles-response-1665041065518.webp Foto: Reuters

Severna Koreja ispalila je danas dva balistička projektila kratkog dometa u more u smeru Japana, nakon što se u region vratio američki nosač avona i posle sednice Saveta bezbednosti UN kao odgovor na nedavna lanisiranja raketa.

Današnje ispaljivanje bilo je šesto u prethodnih 12 dana i prvo od kada je Severna Koreja pre dva dana ispalila projektil preko teritorije Japana.

Prva raketa letela je na visini od oko 100 kilometara i na daljinu od oko 350 kilometara, a druga je dostigla visinu od oko 50 kilometara i daljinu od oko 800 kilometara, leteći na nepravilnoj putanji, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

"Ovo je šesti put u kratkom periodu, računajući samo one od kraja septembra. Ovo se apslutno ne može tolerisati", rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kišida.

Lansiranje je usledilo oko sat vremena nakon što je Pjongjang osudio SAD zbog nastupa u Savetu bezbednosti UN, gdje je Amerika kriitkovala poteze Severne Koreje.

Pjongjang sugeriše da je ispaljivanje raketa reakcija na nedavnu zajedničku vojnu vežbu SAD i Južne Koreje u ovom regionu.

U saopštenju je osuđeno i ponovno pozicioniranje američkog nosača aviona "USS Regan" u blizini Korejskog poluostrva, što je ocenjeno kao ozbiljna pretnja po stabilnost situacije.

SAD su osudile današnje ispaljivanje raketa i nazvale to kršenjem rezolucija Savjeta bezbednosti UN i pretnjom regionalnim susedima i međunarodnoj zajednici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()