Severna Koreja testirana interkontinentalnu balističku raketu, pala blizu Japana

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da je raketa koju je ispalila Severna Koreja imala sposobnost da leti 15.000 kilometara.

19.11.2022. 09:11
  • Podeli:
sjeverna_koreja - reuters-1667635435175.webp Foto: Reuters

Severnokorejski lider Kim DŽong Un nadgledao je testiranje nove interkontinentalne balističke rakete tokom kojeg je pozvao na intenzivniji razvoj strateškog naoružanja i obuku taktičkih nuklearnih jedinica, javila je državna agencija KCNA.

Kim je izjavio da najnovija proba potvrđuje da su nuklearne snage Severne Koreje sposobne da odvrate bilo kakvu nuklearnu pretnju, preneo je Rojters.

Dodao je da američke neprijateljske snage podstiču Pjongjang da ubrza poboljšanje nuklearnog arsenala radi odvraćanja pretnje.

Može da preleti 15.000 kilometara

 

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da je raketa koju je ispalila Severna Koreja imala sposobnost da leti 15.000 kilometara.

Projektil u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sleteo je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  je oštro osudio najnovije lansiranje severnokorejske interkontinentalne balističke rakete.

On je istovremeno pozvao Pjongjang da se uzdrži od bilo kakvih daljih provokativnih akcija, dodao je u saopštenju portparol Gutereša, preneo je Rojters.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()