Simbolično kamenovali đavola, pa stradali: Više hijada hodočasnika doživelo toplotni udar u pustinji

Prema podacima saudijskog Nacionalnog centra za meteorologiju, u 14 časova u Meki i oko grada temperatura je bila i 48 stepeni Celzijusa

17.06.2024. 14:39
  • Podeli:
simbolično kamenovanje đavola u mini, mina, saudijska arabija, toplotni udar - 17 jun 2024 - AP Photo Rafiq Maqbool Tanjug-667031fe3522b.webp Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool/Tanjug

Više hiljada hodočasnika doživelo je danas toplotini udar nakon što su drugog dana Kurban-Bajrama u Saudijskoj Arabiji rano utro prisustvovali obredu simboličnog kamenovanja đavola.

Ove godine obredi se odvijaju pod neizdrživom letnjom vrućinom, koja je, prema podacima saudijskog Nacionalnog centra za meteorologiju, u 14 časova u Meki i svetim mestima u i oko tog grada dostigla 48 stepeni Celzijusa.

Kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola odvija se u Mini, pustinjskoj ravnici neposredno izvan grada Meke u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters.

Treće simbolično kamenovanje đavola je planirano za utorak, pre Oproštajnog Tavafa, ili obilaska Kabe, koje se smatra utočištem islama i centralnim svetilištem u Meki.

Smatra se da je hodočašće jedan od pet stubova islama i svi muslimani su dužni da bar jednom u životu obave petodnevni hadžiluk, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()