Šinavatra traži pomilovanje od kralja

Najpoznatiji tajlandski političar, izdržava kaznu od osam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa, nakon što se prošle nedelje vratio u zemlju iz 15-godišnjeg egzila

31.08.2023. 15:22
  • Podeli:
Taksin Šinavatra Wason Wanichakorn-64e459f3b324f.webp Foto: Tanjug/Ap/Wason Wanichakorn

Bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra podneo je zahtev za kraljevsko pomilovanje, rekao je tajlandski ministar pravde Visanu Krea-ngam.

Ministar pravde Tajlanda Visanu Krea-ngam precizirao je da je zahtev za pomilovanje podnela porodica Taksina Šinavatre, prenosi Rojters.

Šinavatra (74), najpoznatiji tajlandski političar, izdržava kaznu od osam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja i sukoba interesa, nakon što se prošle nedelje vratio u zemlju iz 15-godišnjeg egzila. Međutim, već prve noći izdržavanja zatvorske kazne prebačen je u bolnicu.

Zahtev za kraljevsko pomilovanje mora da se podnese preko odeljenja za sankcije Ministarstva pravde, nakon čega ga razmatra premijer, koji zatim mora da ga preda kralju Mahi Vačiralongkornu.

Šinavatrin povratak na Tajland dolazi nakon pobede stranke koju je osnovao, Peu Taj, na parlamentarnim izborima, nakon kojih je njegov saveznik, takođe tajkun, Sreta Tavisin izabran za premijera.

Šinavatra je zbačen u vojnom udaru 2006. godine, i od tada je živeo u egzilu, kako bi izbegao pravne optužbe za koje je ranije rekao da su politički motivisane, uključujući i presudu u odsustvu za korupciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()