Skandal potresa Ukrajinu: Prilikom nabavke naoružanja pronevereno 40 miliona dolara

U saopštenju se navodi da je pet osoba optuženo, a jedna uhapšena pri pokušaju prelaska ukrajinske granice.

28.01.2024. 14:52
  • Podeli:
ukrajinska služba bezbednosti sbu-64c906a48eb81.webp Foto: SBU

Službenici ukrajinske kompanije za proizvodnju naoružanja "Arsenal" iz Lavova i zvaničnici Ministarstva odbrane optuženi su za proneveru skoro 40 miliona dolara namenjenih za kupovinu 100.000 minobacačkih granata, saopšteno je iz Ukrajinske bezbednosne službe.

U saopštenju se navodi da je pet osoba optuženo, a jedna uhapšena pri pokušaju prelaska ukrajinske granice.

Ukoliko budu proglašeni krivim, suočavaju se sa kaznom do 12 godina zatvora, prenosi agencija AP.

Zvaničnici bezbednosnih službi navode da istraga obuhvata period do avgusta 2022. godine kada su službenici potpisali ugovor sa firmom "Arsenal" iz Lavova za nabavku ariljerijskih granata vrednosti 39,6 miliona dolara.

Nakon prijema sredstava, službenici kompanije trebalo je da prebace novac na firmu registrovanu u inostranstvu koja bi potom isporučila municiju Ukrajini.

Međutim, roba nikad nije stigla, a novac je poslat na razne račune u Ukrajini i na Balkanu.

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da su sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u budžet za odbranu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()