Skoro 10.000 bojevih glava spremno: Zveckanje nuklearnim oružjem nikad glasnije u svetu

I Kina bi do kraja decenije mogla da poveća svoj nuklearni arsenal do nivoa SAD i Rusije.

12.06.2023. 15:26
  • Podeli:
Nuklearna raketa_interkontinentalna balistička raketa_Topol-M_Foto Reuters-1669660202277.webp Foto: Reuters

U januaru 2023. godine, od 12.512 nuklearnih bojevih glava, 9.576 nalazilo se u skladištu za potencijalnu upotrebu, što je za 86 bojevih glava više nego prošlog januara - navodi u izveštaju Stokholmski institut za istraživanje mira /SIPRI/.

Oko 2.000 bojevih glava u stanju pripravnosti

Od toga, 3.844 nuklearne bojeve glave bile su instalisane na raketama i avionima, a oko 2.000 (skoro sve u ruskom ili američkom vlasništvu) nalazilo se u stanju pripravnosti.

Od januara 2023. SAD su povećale broj raspoređenih bojevih glava na 1.770, a Rusija na 1.674.

Britanija i Francuska su ostale sa nepromenjenim brojem raspoređenih nukleranih bojevih glava - 120, odnosno 280, prema podacima SIPRI-ja.

Nuklearne sile, kako se geopolitički odnosi u svetu pogoršavaju, povećavaju broj nuklearnih bojevih glava.

Kina ulazi u utrku

"Devet nuklearnih država — SAD, Rusija, Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael — nastavljaju da modernizuju svoje nuklearne arsenale, a neke od njih su rasporedile nove sisteme naoružanja sa nuklearnim bojevim glavama ili onima koje mogu da ih nose", navedeno je u izveštaju.

SAD i Rusija zajedno posjeduju skoro 90 odsto svetskog nuklearnog oružja.

Veličina kineskog nuklearnog arsenala, prema procjenama SIPRI-ja, povećana je sa 350 na 410 bojevih glava. Očekuje se da će i te brojke nastaviti da rastu.

Autori izveštaja skreću pažnju na činjenicu da bi Kina do kraja decenije mogla da poveća svoj nuklearni arsenal do nivoa SAD i Rusije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()