Šolc: Kraj rata u Ukrajini znači oporavak svetske ekonomije

U Indoneziji se održava samit lidera G20

15.11.2022. 11:48
  • Podeli:
samit g20 reuters-1668509258799.webp Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je putem video-linka predstavio samitu lidera G20 na Baliju mirovni plan od 10 tačaka za okončanje rata u Ukrajini.

Gotovo istovremeno je Kancelarija za ljudska prava UN (OHCHR) saopštila da su obe strane, i Ukrajina i Rusija, mučile ratne zarobljenike tokom rata u Ukrajini, a kao primere mučenja navedeni su elektro-šokovi i prisilno skidanje odeće.

Svoje zaključke tim UN za monitoring, koji se nalazi u Ukrajini, izneo je nakon razgovora koji su obavljeni sa više od stotinu ratnih zarobljenika sa obe strane.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je na samitu G20 da bi najbolji način za postizanje oporavka svetske privrede bio okončanje rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Ranije je i Vašington Post preneo da američki zvaničnici vrše pritisak na Ukrajinu da daje pozitivne signale Rusiji vezano za početak pregovora. Nakon pisanja lista, Ukrajina je počela da naglašava kako je otvorena za pregovore, ali pod uslovom da joj se vrati suverenitet nad celom teritorijom i da Rusija, faktički, dobije novog predsednika umesto Vladimira Putina.

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije koji takođe sudeluje na samitu G20 u Indoneziji, nije blagonaklono dočekao ukrajinski predlog u deset tačaka. 

„Podsetio sam da su svi problemi na ukrajinskoj strani, koja kategorički odbija bilo kakve pregovore i postavlja uslove koji su očigledno nerealni i neadekvatni u ovoj situaciji“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, nakon susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Kao što sam rekao, danas sam imao kratak razgovor sa predsednikom Makronom, koji je potvrdio nameru da nastavi kontakte sa predsednikom Putinom kako bi se našli neki sporazumi koji bi rešili celu situaciju, kako je on to rekao“, istakao je ruski ministar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()