Šolc najavio olakšice za stranu radnu snagu

Nemačka želi da privuče što više radne snage na istok zemlje

12.06.2023. 14:51
  • Podeli:
Tan2022-11-16_4371125_0 Olaf Šolc AP PhotoDita Alangkara,Pool-1668597548767.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara/Pool

Nemačka trpi sve ozbiljniji manjak stručne radne snage i mora se otvoriti prema radnicima iz inostranstva, složili su se kancelar Olaf Šolc i lider industrije Zigfrid Rusvurm .

'Kvalifikovani radnici potrebni i dobro došli'

Nemačko društvo mora da shvati, rekao je Šolc na Istočnonemačkom privrednom forumu u nedelju uveče, da kvalifikovani radnici iz inostranstva nisu samo potrebni, već su zaista dobrodošli.

"Kao poslodavci, možete doprineti otvorenoj Nemačkoj i to vas danas molim," rekao je kancelar poslodavcima istočnih nemačkih poikrajina na konferenciji.

"Da budem jasan, ksenofobija i predrasude su poslednje što je našoj zemlji potrebno," rekao je Rusvurm, predsednik Saveznog udruženja industrije (BDI).

Istočna Nemačka u trci za radnicima

Šolc je deficit kvalifikovane radne snage opisao kao najveću muku poslodavaca u istočnoj Nemačkoj, gde su plate u proseku manje nego na zapadu.

"Radnici na istoku prosečno zarađuju oko 620 evra manje od zapadnonemačkih radnika, a u nekim granama i po 1.000 evra manje," rekao je.

Prema njegovim rečima, rešenje je da organizacije poslodavaca i sindikati povećaju atraktivnost istočnonemačkih pokrajina investitorima i radnicima.

Na konferenciji u Bad Zarovu, 50 kilometara jugoistočno od Berlina, predstavnici politike, privrede, nauke i društva će do utorka razgovarati o ključnim privrednim temama.

Osim radne snage, to su poslovni okvir, globalna konkurencija i snabdevanje energijom. Šolc je govorio na otvaranju, a u ponedeljak se očekuje ministar privrede Robert Habek .

"Vlada podržava preduzeća u obuci i obrazovanju stručnjaka," rekao je Šolc, "ali istina je da samo domaći radnici neće moći da nadoknade prazninu koja se posebno oseća na istoku zemlje."

Zato vlada namerava da modernizuje zakon o imigraciji, dodao je kancelar. Bundestag ovih dana treba da počne raspravu o predlogu, a glasanje je predviđeno za početak jula.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()