Šolc očekuje brzo donošenje odluke o predsedniku Evropske komisije

On je dodao da je važno da se odluka donese brzo jer, kako je naveo, "živimo u teškim vremenima i važno je da znamo šta je budućnost Evrope", prenosi Rojters.

17.06.2024. 19:58
  • Podeli:
Tan2024-04-1214052172_1 olaf šolc Kay Nietfelddpa via AP-661a2360ec586.webp Foto: Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da je uveren da će Evropska unija moći brzo da se dogovori o narednom predsedniku Evropske komisije i ocenio da je to neophodno jer Evropa prolazi kroz teška vremena.

"Imajući u vidu da politička platforma koja je do sada podržavala predsednicu (Evropske komisije Ursulu fon der Lajen) u parlamentu ponovo ima većinu, verujem da će biti moguće brzo pronaći smisleno rešenje", rekao je Šolc novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu. 

On je dodao da je važno da se odluka donese brzo jer, kako je naveo, "živimo u teškim vremenima i važno je da znamo šta je budućnost Evrope", prenosi Rojters. 

Lideri EU trebalo bi da tokom sastanka razgovaraju o tome ko će biti novi predsednici Komisije i Evropskog saveta, kao i ko će biti novi visoki predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Dok aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen važi za favorita za drugi mandat na čelu Evropske komisije, spekuliše se da bi bivši portugalski premijer Antonio Košta mogao da dođe na čelo Evropskog saveta, a da bi estonska premijerka Kaja Kalas trebalo da bude novi šef evropske diplomatije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()