Španija i Škotska izglasale zakon po kome tinejdžeri mogu da promene pol

Škoti izglasali pomeranje granice na 16 godina za promenu pola, a Španci na 14 godina starosti

22.12.2022. 18:44
  • Podeli:
tinejdžer pixabay-63a4975b055d1.webp Foto: Pixabay

Španski poslanici glasali su danas za zakon koji će transrodnim osobama starijim od 14 godina dozvoliti promenu pola bez potrebe za psihološkom ili drugom medicinskom procenom, iako bi za decu od 14 do 16 godina i dalje bila potrebna saglasnost roditelja ili staratelja.

Španski  zakon, koji su oštro kritikovale konzervativna opozicija i neke feministkinje, usvojen je u Donjem domu parlamenta sa 188 glasova, dok je 150 poslanika bilo protiv, a sedam uzdržanih, prenosi Rojters.

Da bi zakon bio usvojen mora da bude odobren i u Senatu. 

Glasanje o zakonu je izazvao nesuglasice unutar vladajuće koalicije, između krajnje levičarske stranke Unidas Podemos, koja je bila predlagač i Socijalističke partije koju predvodi premijer Pedro Sančez, koja je na kraju posle dosta premišljanja ipak podržala zakon.

Škotski parlament je takođe danas odobrio zakon koji olakšava promenu pola, uključujući smanjenje minimalne starosne granice za promenu pola sa 18 na 16 godina.

Podnosioci zahteva će sada morati da žive u okviru svog pola samo tri meseca ili šest meseci ako imaju 16 i 17 godina umesto kao do sada dve godine.

Postojaće i tromesečni period tokom kojeg mogu da se predomisle, ali će davanje lažne izjave ili lažna prijava za GRC biti krivično delo sa potencijalnom zatvorskom kaznom do dve godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()