Španski premijer podneo tužbu protiv sudije koji istražuje njegovu suprugu

Sančezova supruga je pod istragom zbog navodne zloupotrebe položaja i korupcije

31.07.2024. 15:23
  • Podeli:
pedro sančez reuters (2)-66aa3a813fcae.webp Foto: Reuters

Španski premijer Pedro Sančez pokrenuo je postupak protiv sudije koji vodi istragu protiv supruge premijera zbog navodne korupcije i trgovine uticajem.

Sančez je optužio sudiju za zloupotrebu položaja, nekoliko sati nakon što je odbio da svedoči u slučaju koji se odnosi na poslovne aktivnosti njegove supruge Begonje Gomez.

Gomez je pod istragom zbog navodne korupcije i trgovine uticajem nakon što ju je udruženje Čiste ruke optužilo da koristi svoj uticaj supruge premijera kako bi obezbedila sponzore za magistarski kurs koji je držala na Univerzitetu u Madridu.

Inače, kako navodi Gardijan, Čiste ruke su samoproglašeni sindikat sa krajnje desničarskim vezama koji ima dugu istoriju korišćenja sudova za ostvarivanje političkih ciljeva.

Iako je tužilaštvo u Madridu zatražilo od suda da odbaci slučaj zbog nedostatka dokaza, a u izveštaju španske Civilne garde nema indikacija o kriminalnim aktivnostima Gomez, istraga protiv Sančezove supruge se nastavlja.

Uprkos tome što je Sančez opisao optužbe protiv svoje supruge kao neosnovane i politički motivisane klevete, on je ponudio da pruži pismeni dokaz sudiji Huanu Karlosu Peinadu, ali je Peinado insistirao da ga lično ispita u zvaničnoj rezidenciji premijera u Madridu.

Sančez je potom iskoristio svoje pravo da ne svedoči u slučaju koji se odnosi na člana porodice.

Vlada Španije je u utorak objavila da je državno tužilaštvo podnelo tužbu protiv Peinada zbog navodne zloupotrebe položaja, koja je usredsređena na, kako se navodi, "nepravdenu" i "namernu" odluku Peinada da insistira na ličnom svedočenju u rezidenciji premijera, umesto da dozvoli Sančezu da podnese pismene dokaze, kao što je po zakonu dozvoljeno visoko pozicioniranim zvaničnicima.

Peinado je rekao da je svedočenje trebalo da bude dato lično u rezidenciji jer je želeo da ispita Sančeza u svojstvu supruga Gomez, a ne kao premijera.

U tužbi se, međutim, tvrdi da Peinado nije mogao da traži da ispita Sančeza samo u svojstvu supruga Gomeza jer je cela istraga zasnovana na onome što je Gomez navodno uradila kao supruga premijera. Istovremeno se ističe da tužba ne predstavlja napad na sudsku vlast, ​​već pokušaj da se zaštiti kabinet premijera od proizvoljnih pravnih napada.

"Ova tužba ima za cilj da poštuje nezavisnost pravosuđa, ali i da ga odbrani od prakse onih koji deluju iz političkih motiva i mimo zakona", rekla je portparolka vlade Pilar Alegria.

Ovo je prvi put da je aktuelni španski premijer pozvan da svedoči u sudskom predmetu otkako je njegov prethodnik Marijano Rahoj pozvan kao svedok 2017. u slučaju korupcije koji je doveo do osude nekoliko članova njegove konzervativne Narodne partije i  glasanja o nepoverenju 2018. godine, nakon čega je Sančez postao premijer

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()