Špijunaža ili meteorologija: Zašto su SAD poslale borbeni avion da obori kineski balon?

Američki ratni lovac poslat je da obori kineski balon blizu obala Amerike

05.02.2023. 08:52
  • Podeli:
kineski balon twitter @Defence_XP-63df5fec2e989.webp Foto: Twitter@Defence_XP

Američka vojska oborila je kineski balon koji je leteo iznad Atlantskog okeana, kako Amerikanci tvrde, prema naredbi američkog predsednika Džozefa Bajdena. Da li je bila reč o meteorološkoj stanici kako tvrdi kineska strana ili špijunskoj letelici kako tvrdi američka, pokazaće dani pred nama ali prve rekacije sa obe strane već stižu. 

Meteorologija ili špijunaža?

Balon, koji je juče oboren blizu Južne Karoline, na nebu iznad Atlantika, bio je "jednostavno samo za civilnu upotrebu" i slučajno je ušao u američki vazdušni prostor tvrde Kinezi. Američka strana u potpunosti odbacuje ovu tvrdnju.

"Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvereni smo da je namera bila da se nadgledaju osetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je reč o meteorološkom balonu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneo je CNN.

Prema rečima ovog zvaničnika, još jedan sličan balon, nazivajući ga "kineskim balonom za nadzor" primećen je iznad Centralne i Južne Amerike.

"Oba balona nosila su opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima", rekao je američki zvaničnik.

Koliki je značaj američka strana pridodala balonu, najbolje govori podatak da je američka vojska podigla borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.  Državni sekretar Entoni Blinken je zbog ovog incidenta otkazao posetu Kini.

Kina: Zadržavamo pravo na preduzimanje daljih mera kao odgovora

Kina se, bar po reakcijama našla u čudu, tvrdeći da su reakcije SAD-a "preterane".

"Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine. 

Amerikanci idu dalje, tvrde da Kina upravlja balonima i usmerava ih na određene lokacije te da je reč o balonima za nadzor koji su detektovani, navodno, na pet kontinenata.

Kinezi su odlučni. Kažu, zadržavaju pravo da "preduzmu dalje mere kao odgovor".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()