Sporazum o izvozu ukrajinskog žita produžen za 120 dana

Prvobitni sporazum je sklopljen 22. jula

17.11.2022. 09:59
  • Podeli:
žito pšenica ukrajina setva žetva reuters.jpg Foto: Reuters

Ugovor o izvozu ukrajinskog žita, tzv. Crnomorska inicijativa, biće produžen za još 120 dana, objavio je danas na Tviteru ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je istakao da zahvalnost za produženje sporazuma duguje generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i turskom predsedniku Redžepu Erdoganu.

„Ugovor o žitu biće produžen za 120 dana. Ukrajina je zajedno sa Guterešem i Erdoganom donela ključnu odluku u globalnoj borbi protiv prehrambene krize“, napisao je Zelenski u objavi.

 

I Gutereš je potvrdio da je sporazum produžen te je pozdravio dogovor kojim se "olakšava bezbedni izvoz prehrambenih namirnica i đubriva iz Ukrajine".

Guetereš je rekao da su UN takođe "potpuno posvećene uklanjanju preostalih prepreka za izvoz hrane i đubriva iz Ruske Federacije", što je deo sporazuma koji je za Moskvu ključan.

Podsetimo, sporazum o izvozu ukrajinskog žita sklopljen je 22. jula nakon višemesečnog zastoja u crnomorskim lukama što je prouzrokovalo globalnu krizu sa žitarica. Prvobitni sporazum imao je važenje od 120 dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()